Beregning af alkohol – Hvordan det fungerer

Beregning af alkohol – Hvordan det fungerer

Ved slutningen af ​​din gæring er mæsken (for alle typer – vin, øl, mask) i princippet en blanding af:

Vand (tilsat af dig selv og fra vinsættet)
Sukker (tilføjet af dig selv og / eller indgår i sæt)
Tørstof (fra druer, malt, osv.)
I slutningen af ​​gæringen kan det siges, at det eneste, der er sket er, at noget vand og det meste af sukkeret er blevet omdannet til alkohol og kuldioxid (den gas der bobler ud af gærrøret).

 
De faste stoffer er stort set de samme som før gæring med hensyn til vægt og volumen. Hvilket er det eneste, vi kikker på, når vi skal bestemme alkoholprocenten.

 

Så hvis du måler start vægten af, ​​for eksempel en liter og derefter slutvægten af en liter igen – så burde det være muligt at beregne, hvor meget sukker der er omdannet til alkohol. Der bør findes en formel, der giver alkohol indholdet, hvis du bare sætte start og slut værdier ind.

Der findes faktisk sådan en formel. Hvis du bruger din gamle skole kemi og matematik om omdannelse fra sukker til alkohol + vand + CO2 kan du opnå følgende formel:

Alkohol (vol)% = (startværdi – slutværdi)/8

Eller på almindeligt dansk – for hver otte linjer på måleren, har du omdannet til 1% alkohol.

I virkeligheden viser det sig, at 2 +2 ikke er 4. Under gæringen sker der nogle blandingsprocesser, volumen sammentrækning og andre ikke-specifikke processer. Det viser sig, at hvis man måler alkohol bagefter og derefter justere formlen, så den passer bedre, så bør de 8’eren i stedet være et sted mellem 7,3 og 7,7 – den præcise værdi af det tal afhænger af startværdien (og andre ting … det bliver rigtig kompliceret, når man går dybere). For almindelig vin / øl / mask-gæring, kan du bruge 7,4, det er en god faktor for at nå meget tæt på den reelle værdi. Uden at du har brug for en doktorgrad i raketvidenskab.

Så for fuldstændighedens skyld – her er den “rigtige” formel igen:

Alkohol (vol)% = (startværdi – slutværdi)/7,4

Fejlkiller, gode at kende til.

Beregne alkoholindhold med hydrometer

Du kan beregne alkoholindholdet i øl, vin eller mask, hvis du tager en startværdi og en slutværdi med dit hydrometer.

Sådan virker det – læs mere her.

Eksempel:

Startværdi = 75 (dvs. 75 på hvid skala)

Slutværdi = -2 (dvs. 2 på den sorte skala, nogle gange røde)

Alkohol indhold (volumen) er simpelthen antallet af linjer mellem start og slut værdi, divideret med 7,4.

Alkohol = (75 – 2) / 7,4 = 77 / 7,4 = 10,4%

BEMÆRK: minus 75 minus 2 er 77, hvilket vi selvfølgelig alle husker fra skolen …

Det er naturligvis alkoholindholdet i din endelige bryg når dener færdig gært. For at finde ud af om gæringen er stoppet. Skal du måle med 1-2 dage i mellem, giver det samme værdi er gæringen overstået.

Vigtigt: Denne formel virker ikke, hvis du tilføjer vand, sukker eller noget andet mellem din start værdi og din ende værdi.

Hvis du tilføjer noget mellem start og stop, kan du ikke bruge den simple formel ovenfor.

Nyttige formler – kortversion

Her er nogle nyttige formler og ligninger, er alt noget forenklet for at gøre det nemt at bruge:

  • 1 kg. sukker opløst i væske fylder 0,63 liter
  • 2,7 g sukker i en liter væske øger hydrometerværdien en enhed
  • 17 g sukker i 1 liter giver 1% alkohol (vol.) efter udgæring
  • egenvægten af ​​alkohol er 0,80 (vægten af ​​en liter er 0,8 kg)

Hydrometeret viser gram pr. liter (OBS, nul er i virkeligheden 1000, er det en smule forskelligt på forskellige Hydrometere, men dybest set blev nogle af producenter træt at komme ind i 1010, 1020 og så videre, så de begyndte angiver +10, +20 og -5 til 995 etc).

Dette indlæg blev udgivet i Oechslevægt / Hydrometer. Bogmærk permalinket.