Brygudstyr og måleinstrumenter

Udstyr til vinfremstilling

Her er en kort liste over de mest nødvendige ting til vinfremstilling. Der er masser af ekstra ting at tilvælge, hvis du ønsker at perfektionere din hobby, dette er en slags minimum udstyr.

Udstyr til vinbrygning:
Gærspand (vinballon, dunk, osv.)
Hævert
Gærlås
Oechslevægt
Vinometer
vinflasker
Vin etiketter
Vinpropper
• En god vinkælder …

Gæringsspand
Du er nødt til at have en gæringsbeholder. Det er fint at bruge en glasballon, men en gærspand af plast  er bedre og langt nemmere at håndtere og rengøre.
Vælg en type næsten gennemsigtigt plastik, og så stor som muligt (33 liter på billedet).
Hvis du køber 2 spande, så det bliver lettere at håndtere overførsel og aftapning.

Hævert
En hævert bruges til at tappe vinen om (omstikke, dvs. fylde vinen på en anden beholder uden at tage bærme/bundfald med) i en anden beholder inden klaring eller til tapning på flasker.

Det andet kar kan være en gærspand til, eller du kan simpelthen bruge hvad du har, nogle småspande osv. (husk de skal være rengjort og desinfiseret).

Så renses den oprindelige gærspand, skyl bundfaldet ud og skyl siderne, og den aftappede vin returneres til videre forløb, klaring, lagring, tapning på flasker, osv.

Hævert bruges også når du aftapper vinen på flasker.


Propapparat

Et godt propapparat er et must. Det er værd at investere et par ekstra kroner på en hævearmsmodel, så går propningen nemt, og du beskadiger ikke propperne.

Vælg derefter vinprop af høj kvalitet og gem flaskerne liggende på siden, så du får den bedste udvikling af din hjemmelavede vin.

Gærings måler
Også kendt som et hydrometer, oechslevægt (og diverse forkerte udlægninger …), sukker meter osv.
Oechslevægten er universel instrument for vinbryggning (og ølbrygning, mæsk fremstilling, osv). Med en Oechslevægt, kan du beregne alkoholindholdet, kontrollere, om vinen er færdig gæret, beregne hvor meget sukker du tilføjer, Sukkertilsætning mm.
Her finder du masser af oplysninger om Oechslevægten og hvordan det bruges:
Oechslevægten

Vinometer
Der findes et simpelt alkometer, som virker på vin, men det er ikke præcist. Det er godt nok til et hurtigt skøn, men hvis du ønsker at vide mere præcist er Oechslevægten bedre.
Alt om beregning af styrken her.
Advarsel: Brug IKKE et alkohol meter for spiritus. Det virker ikke på vin.
Advarsel nr. 2: Brug ikke en vinometer på vin der ikke er udgæret. Du vil få helt forkerte værdier.

Mere om vinometer her.

Krympehætte
For et professionelt touch til dine vinflasker, kan du købe krympehætter i din speciale butik.
Her er et eksempel på farver.
Krympehætten sættes på flasken og krympes med en almindelig hårtørrer, det er de samme hætter som anvendes til kommercielle vine.
Mest solgt i 24-30 Pack (passer et vinkit).