Hedvin – hvordan du får 15 % alkohol

Hedvin – hvordan du får 15 % alkohol

De fleste mennesker tror, ​​at deres hjemmelavede vin har højere i alkohol % end de reelt har. Det er ganske let at komme op i ca. 15-16 %, men over det er meget sjældent. Det smager ofte af højere alkohol %, men det er praktisk umuligt at smage sig frem til om du har 16 eller 18 % alkohol.

Det er ikke svært at lave stærk vin, det er bare at

• tilføje mere sukker

• lad gære længere

Hvis du bruger et almindeligt vinkit (ikke en hedvin kit), kan du som regel tilføje omkring 1 kg. sukker ekstra, helst ca. 2 dage efter start af gæringen, således at der ikke er for højt sukkerindhold i starten, som kan hæmme gæringen (helst ikke over 80 Oechsle).

Tilsætning af 1 kg. ekstra sukker, klarer almindelig vingær normalt at gære ud. Det giver dig omkring 2 % højere alkoholindhold end du ellers ville have fået, og de fleste bordvin kits giver omkring 10-12 %. Så her lander du i bedste fald omkring 14 %.

For at opnå højere alkoholprocent er du nødt til at tilføje mere sukker. Men det er ikke sikkert, at gæren i dit vinkit er i stand til at gære så meget ud. Ideelt du ønsker at tilsætte 2 kg. sukker, ekstra, til et vinkit. Original Gær kan klare det, men det giver ofte problemer og vinen kan stoppe før alle sukkeret er udgæret. Det er normalt ikke et problem, efter som de fleste vine som Vermouth osv. Ofte skal være søde, men i så fald vil du selvfølgelig ikke den styrke du havde forventet. Og du kan lige så godt eftersøde en vin forstærket med 1 kg. sukker. Så kan du selv styre sødmen.

For at opnå det bedste resultater: erstat den oprindelige gær med en såkaldt hedvins gær (den bedste er frysetørret gær, den flydende gær kan normalt ikke gære til samme høje styrke og er ofte halvdød, når du køber den). Hedvin gær kan købes i din specialforretning.

Husk, når du tilsætter sukker skal du først opløse det i vand (hæld ALDRIG det rene sukker direkte ned i en gærende mask). Du skal derfor “gemme” en noget af det vand der tilsættes dit vinkits fra starten. Forvent, at du skal bruge for omkring 1-2 liter vand pr. kg. sukker.

Du kan bruge varmt vand fra hanen til at opløse sukkeret i, men husk at lade det stå og køle af, så det ikke er for varmt (samme temperatur som masken), når du tilføjer opløsningen til dit gærende vinkit.

For høj temperaturforskel kan ødelægge gæren og standse gæringen.

Gæringstid:

Du skal forvente at et 3-ugers vinkit tager næsten fem uger i stedet, hvis du tilføjer 1-2 kg sukker.

Et 7-dages kit tager ca. 10-15 dage.

Lad gære så længe der er aktivitet. Kontroller med Oechslevægt. Når sukkerindholdet falder dagligt, er gæringen stadig igang. Det er bedre at gære alt sukker ud først og derefter den søde til den smag man ønsker. End at forsøge at stoppe, når vinen er medium sød. Du får en højere alkohol % hvis du gære helt ud og derefter tilsætter sukker efter klaringen i stedet.

Desuden er det nemmere at tilsmage med sukker bagefter, lettere at beregne og administrere.

Dette indlæg blev udgivet i Om brygning med vinsæt. Bogmærk permalinket.