Klaring af hjemmebryg og mask – Hvordan det fungerer
Vinsæt indeholder normalt 2-3 poser med klaringsmiddel, øl-kits kan til tider indeholde et klaringsmiddel, men her kun én pose (eller du kan købe et klaringsmiddel som isingglass separat).
Det er vigtigt at forstå hvordan klaring virker, fordi det hjælper dig med at undgå mange almindelige fejl, der typisk laves af vin- og ølbryggere. Brug et klaringsmiddel til at forbedre din Turbo Gær mask (det er naturligvis kun lovlig) før destillation (destillation er ikke lovligt).
Den naturlige proces
Så hvad er gæring egentlig? Jo, lidt forenklet, det er når gæren spiser sukkeret som den synes utroligt godt om – ensporet som den er, fordi det er det eneste den spiser – og på samme tid, ulykkeligtvis for gæren, men heldigvis for os, producerer den alkohol som et biprodukt. Alkohol er giftigt for gærceller og i sidste ende vil de dø af det.
Men det viser sig, at gærceller er klogere end man skulle forvente. De kan ikke stoppe med at spise sukker det er simpelthen for godt, så de har til andre foranstaltninger til at holde sig i live på trods af deres misbrug.
Når gærcellerne fornemmer at fødevareforsyningen er ved at slippe op (og alkoholindholdet bliver højt), begynder der at vokse nogle lange hår (filamenter). Efter nogen tid at ha flydt rundt i væsken på må og få. Begynder cellerne at vokse sammen med hinanden og danner store “skyer”, af gærceller, som til sidst bliver så tunge, at de synker ned og danner et lag på bunden.
Cellerne i bunden af bundsatsen er de udvalgte. De dækkes snart af andre der fungerer som “livvagter”, der således beskytter bund gruppen med deres kroppe. Bund gruppen er de celler der først landede og de har således været mindst i kontakt med alkohol, derfor er de bedst udrustede til at overleve. Det betyder, at disse celler kan overleve i længere tid i en giftig miljø, og det er grunden til din vin klarer – endda uden klaringsmiddel
Alcotec 24 SuperKlar – hurtigere klaring
Alcotec 24 super klar klaringsmiddel for vinbryggning og mask er lavet af naturlige ingredienser og fungerer lidt ligesom “hår extensions” på gærceller. Det hele er en 2-trins proces – den første pose der indeholder et stof der accelererer hårvækst, således at “gær skyer” optræder tidligere, og den anden pose der indeholder meget lange molekyler, som så bliver “ekstra hår” der binder skyerne stærkere sammen.
Så kort sagt: Tilføj den første pose, således at “hår væksten” går hurtigere, hæld derefter den anden pose i som klistrer længere hår på gærcellerne. Gærcellerne former hurtigere skyer. Som så falder ned hurtigere, og din vin klarer hurtigere.
BEMÆRK: Du skal selvfølgelig ikke ryste væsken kraftigt, når du hælder pose nr. 2 i – men kun at røre eller ryste den forsigtigt, så du fordeler midlet i vinen. Hvis du ryster i for skarpe sving, så bryder du de skyer der allerede blevet dannet og klaringen vil fungere dårligere.