Klaring Problemer, fejlfinding
Hvis din vin (øl, mask) ikke klarer, findes der flere mulige forklaringer på det, her er nogle af de mest almindelige i den rækkefølge, de oftest optræder med de hyppigeste først.
• Dit klaringsmiddel virkede ikke, eller du har lavet en fejl, da du kom det i
• Din vin har stadig for meget kuldioxid (CO2) i fra gæringen
• Din vin er for sød. Sukker er mad for gær. Gærcellerne kan ikke lide at forlade festen så længe der er mad på bordet
• Din vin indeholder for meget pektin, som normalt klaringsmiddel ikke kan fjerne.
Først og fremmest, hvis du ikke allerede har gjort det – læs om hvordan klaring fungerer, så du har den baggrund på plads.
Hvis du tilsætter et andet klaringsmiddel – SKAL du altid ryste kuldioxiden ud først. Før du begynder den nye klaringsproces, kosyre væk osv.. Du bør først omstikke vinen (tappe den om), så du slippe af med det bundfald der måtte være. Det ville være en skam at ryste det op igen. Når du er sikker på, at al kulsyren er væk, er det tid til at tilføje endnu en klarings behandling.
Det er altid muligt at tilføje klaringsmiddel flere gange, men du bør ikke hælde ting i din vinsats unødigt. Hvis du har brugt en moderne form for klaringsmiddel (Superklaring, en normal del af kvalitetsvins sæt, men ikke altid i billigere sæt) – så tilsæt kun kiselolie igen (det er den første pose af de to, som regel den mindste). Hvis du ikke er sikker på hvad du har – skal du tilsætte begge poser fra klaringssættet igen nøjagtigt i henhold til vejledningen.
Hvis det ikke løser problemet, kan du prøve at tilsætte en pose pektolaseenzym. Det er et enzym der nedbryder pektin. Som til tider findes i store mængder af vin fra tørret frugt, frisk frugt eller juice, som ikke er af-pektiniseret. Normale juice-baserede kits er altid af-pektiniserade. Så du har normalt kun dette problem, hvis du selv har kombineret opskriften af ukendte råvarer (frugt fra haven for eksempel). Hvis pektin var problemet, skal du tilsætte en Huritg Klarer indenfor for de næste par dage efter du har tilføjet i posen med pektolaseenzymet. Hvis det ikke var det problem har du ikke skadet noget.
Hvis alt andet fejler, har du to muligheder:
Nr. 1: vent L-Æ-N-G-E, i sidste ende plejer alle vine som regel at klare.
Nr. 2: Brug et vinfilter. Det finder du i din specialforretning.