BRYGNING MED ØLSÆT

BRYGNING MED ØLSÆT

PÅKRÆVET UDSTYR
VWP Brygrens eller andre hjemmebrygs rengøringsmiddel/sterilisator til alt udstyr.
– 25-33 liter fermenteringstank eller spand med en egnet luftsluse.
– En hævert til at overføre til fustage eller flasker.
– 1 kg. maltekstrakt eller 1 kg standard hvidt sukker.

Til aftapning / opbevaring:
– 23 liter tryktønde/KEG udstyret med system til nem tilføjelse af ekstra CO2, ved servering.
ELLER
Øl flasker (glas, sædvanligvis 330ml-500ml)
Kapsler til montering på flasker
Kapselapparat
ELLER
Patentpropflasker (normalt 500ml eller 750ml størrelser)
ELLER
– PET-flasker med skrue propper (normalt 500ml)

Bemærk: Brug kun flasker er beregnet til kulsyreholdige drikkevarer.

EKSTRA UDSTYR

Hydrometer og måleglas til kontrol af gæring, måling af endelig vægtfylde og
fastsættelsen alkohol niveau.
Termometer og varme bakke (eller varme bælte) for optimal temperatur kontrol.
– Karbonatiserings Drops for præcis styring af karbonering processen i flaskerne.

START

Bland det hele sammen og tilføje gær til at starte gæringen.

1. Tøm indholdet af dåsen i din godt steriliserede fermenteringstank (stil først dåsen i
varmt vand i 5 minutter for at gøre maltekstrakten mere letflydende).
2. Tilføj 6-7 dåser varmt vand (ved hjælp af ølkit dåsen så du får al ekstrakten med).
3. Tilføj 1 kg. Frysetørret maltekstrakt (alternativ: 1 kg. standard hvidt sukker) og bland godt indtil alt sukkeret er opløst.
4. Top op med kold vand fra hanen til 23 liter slutrumfang. Bland godt og kontrollere, at
temperaturen er under 30C, før du fortsætter med næste trin.
5. Drys indholdet af gær posen i og rør. monter fermenteringstanken låg eller hætte, montere
gærrør, halvt fyldt med vand og lad gære i 18-24C (brug varme bælte eller bakke
for optimal temperatur kontrol).

Gæring 4-8 dage

Vent tålmodigt …. derefter kontroller at gæringen er overstået.

Efter 4-8 dage, skal du kontrollere, at dit hydrometer viser 1006 eller under, samme værdi som for to
dage siden. Hvis du ikke har et hydrometer, skal du kontrollere, at der ikke kommer flere bobler op til overfladen af bryggen. Hvis du er i tvivl, så lad det stå i 1-2 dage mere (stadig med gærrør).

AFTAPNING / KEGGING

Overførsel til flasker eller Rotokeg og tilføje lidt sukker til carbonering af øllet.

6. Brug hævert til at flytte dit øl fra din fermenteringstank og over til din Rotokeg, efterlad bundfaldet. Hvis du planlægger at komme din øl på flaske, er det mere bekvemt at tappe øllet over på en anden beholder med høverten først.
7. Rør 60-75g Sukker i (mere sukker = mere CO2). Hvis du har overført
til flasker, tilføjes den korrekte dosis til hver flaske, eller brug Karboneringstabs
for et mere nøjagtigt resultat.
8. Seal din fustage eller dine flasker. Stil dem til kulsyresætning, 4 dage ved 19-25C.
9. Flyt Rotokeg / flasker til et køligt sted. Klaring vil tage 2-3 uger i flasker eller
i en Rotokeg med en float-system. For Keg eller fustage med bundtapventil, tillæg yderligere 1-2 uger.

Det var det – du er færdig!

Dette indlæg blev udgivet i Hvordan man brygger med ølsæt, Instruktion trin for trin, Opskrifter/brugervejledninger. Bogmærk permalinket.