Vinkit – gærer ikke ud (stoppet gæring)

Vinkit – gærer ikke ud (stoppet gæring)

Hvis gæring er standset for tidligt, og din vin (eller øl) er for sød – er her nogle ting det kan afhænge af og hvad du kan gøre ved det:
• vingær (ølgær) for gammel
Gærceller i en pakke vingær (ølgær) lever en vis tid, et vist antal celler dør hver måned og efter 1-2 år, er der meget få levedygtige gærceller tilbage. Det betyder, at hvis du har en gammel gærpose vil du få problemer med at få gæringen til at starte. Tjek holdbarhedsdatoen!
• For varmt i væsken ved tilsætning af gær

Varm dræber gærcellerne. Prøv at holde væskens temperatur under 30 grader i starten, medmindre manualen/brugsanvisningen udtrykkeligt siger noget andet.

Lad væsken temperere til mellem 20 og 30 grader og tilsæt en ny pose gær
• Gær pose blev beskadiget

Hvis luft kan komme ind i posendør gærcellerne hurtigere. Din gær kan derved være helt død længe før sidste holdbarheds dato. Kan du huske om din gær pose bar tegn af at være beskadiget, er der en svejsninger der ikke ser rigtig ud, kan du se spor af gær opløses i den ydre pose, etc?

Tag en ny pose gær og tilsæt istedetfor.

• Du har tilsat vingær (ølgær), før du havde føjet vand til koncentratet

Hvis du tilsætter vingær (ølgær) direkte til koncentrat af druer eller malt, er det osmotiske tryk til at skade gærcellerne. Det har den samme effekt, som du føler når du dykker dybt – trykket (som du føler i ørerne) skade din krop, hvis du dykker for dybt.

• Rummet er for koldt
• Temperaturen svinger for meget i rummet
Hvis du har mindre end 18 grader i lokalet, kan gæring til tider gå for tidligt i stå og det sker endnu tidligere jo koldere det er. På 18 grader kan der være et par enheder for højt på hydrometret. Vinen forbliver eksempelvis på nul i stedet for -4 som brugsanvisningen siger. Store udsving i temperatur i rummet forstærker problemet.

• For meget konserveringsmiddel i din vinkit (Olsæt)

• Ikke nok næringsstoffer i din vinkit (Olsæter)

Dette er en fabrikationsfejl, og den er meget sjældne. I de fleste tilfælde kan du ikke gøre noget ved det, og det er desværre meget svært at se forskel på disse fejl og de “normale” ovenfor. Den eneste enkle angivelse af disse fejl er, hvis andre kunder der har købt samme vinkit (Olsæt) har haft samme problem for nylig.
Hvad kan du gøre ved det?

Det er ikke altid bare at tilsætte gær. Hvis gæring har været i gang i lang tid, der er en masse af alkohol i vinen (øllet) og gærceller kan kun overleve i alkohol miljøet, hvis de er vænnet gradvist til det – så hvis du tilføjer en ny vingær (ølgær) i et sådant tilfælde, vil den bare dø uden at gøre nogen gavn.

Hydrometer viser høj værdi
Check med et hydrometer – hvis værdien er tæt på den normale startværdi for dit vinkit (hvis du ikke har en anelse om det – regn med +80, det vil passe meget godt), så betyder det, at gæringen ikke har varet igang længe. Det betyder at du ikke har meget alkohol i din vin (øl), så du kan trygt hælde en ny pose gær i.

Hydrometer viser middelværdi

Hvis hydrometeret viser 50-60 enheder under startværdien (hvilket betyder, at der er produceret omkring 6-8 % alkohol) – så skal du bruge en speciel genstart-gær, som er i stand til at starte i dette alkohol holdige miljø. Willes Genstart Super Gær kan starte op  i omkring 8% alkohol. Et typisk vinkit starter som regel omkring 70-85, så hvis du har en værdi omkring 15 til 65, kan det være værd at prøve en genstart-gær.

Hydrometer viser lav værdi
Hvis dit vinkit (Ølsæt) er gæret næsten færdig, og kun stoppede lidt for tidligt (værdier omkring 0 til +10), kan du ikke starte den igen. Her er nogle tricks, der noglegange kan virke:

• Ryst vinen kraftigt uden gærlås for at tilføre ilt (Det kan starte gæren i at udvikle sig igen), sæt vinen varmere, hvis muligt. Dette kan have startet gæring en lille smule.

• Vinen fortyndes med 10 % vand. Det gør vinen mindre sød, men desværre sænker du både alkohol % og fylden. Dette trick virker bedst på hvide vine, der ikke er så følsomme over for alkohol og fylde.

• Du kan også øge surhedsgraden lidt, det dækker over en smule sødme. Tilføj 4-5 gram citronsyre til vinen (20-25 liter), gentag 1-2 gange om nødvendigt, men vær forsigtig – du kan ikke gå tilbage. Det kan være en god idé at lade vinen stå et stykke tid i mellem, og smage på ​​den mere end én gang, før du fortsætter med at øge surheden.
Læs mere om tricks til at reducere sukkerindholdet her.

Dette indlæg blev udgivet i Om brygning med vinsæt. Bogmærk permalinket.