Vinkit, Ølsæt, mask – gærer ikke

Vinkit, Ølsæt, mask – gærer ikke

Hvis dit vinkit eller Ølsæt ikke ser ud til at begynde at gære – erher, hvad du skal tjekke:

 
Tjek med et hydrometer for at se om værdien er den samme i flere dage. Hvis aflæsningen faktisk ændrer sig (faldende hver dag) så gærer din vin (øl) alligevel, og så skal du næsten helt sikkert en utæthed, og derfor bobler det ikke i gærrøret.  

I dette tilfælde (lækage), behøver du ikke gøre noget lige nu, din vin (øl) vil gære færdigt alligevel, selv om du ikke kan se det i gærrøret.

Før du begynder din næste vinkit (Ølsæt), bør du finde lækagen. Check låg osv. på din gæringstank, gummipakning ved gærrør, eller hætte, se også på gærrøret (sommetider kan det være et lille hul på røret).

 
• Hvis dit hydrometer viser den samme værdi i flere dage i træk – så har du virkelig ingen gæring.
Hvis værdien er lav (under nul, dvs inde i sort-rød skala), så er dit vinkit / Ølsæt gæret som det skal og din vin (øl) er færdig. Check for utætheder næste gang, som beskrevet ovenfor. køb nye dele, hvis det er nødvendigt.
Hvis værdien er høj (+70 eller derover) er din gæring sandsynligvis aldrig kommet i gang. Det kan være, at der har været meget koldt i rummet, eller du anvender for koldt vand til at fortynde din vinkit / Ølsæt med. Koldt vand i starten kan forsinke gæringsstarten med nogle dage så hvis det er her fejlen ligger – vent endnu et par dage for at se, om vinen starter.

Hvis din vin (øl) er ikke startet gæring i løbet af 2-4 dage (længere tid i det kolde værelse), køber du en ny vin gær i din butik, og tilfører den, så snart du kan. Men check først, at du ikke har tilsat gærstoppet i stedet for vingær – i hvilket tilfælde løbet er kørt, kittet står ikke at redde og kan blot smides væk.
Hvis aflæsningen er under den normale startværdi for dit vinkit (typisk 70 til 80), betyder det, at du har haft nogen gæring i vinen, men gæringen er stoppet for tidligt af en eller anden grund. Læs mere om når gæringen er gået i stå. (Gærer ikke ud er standset)

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Oechslevægt / Hydrometer. Bogmærk permalinket.