Chaptalisering (eftersødning) – regn rigtigt med hydrometer

Chaptalisering (eftersødning) – regn rigtigt med hydrometer

Når din vin er klar, har den ikke altid den rigtige sødme. Gæring fortsætter på normal vis altid indtil alt sukkeret er forbrugt, og nogle gange ønsker du ikke, at vinen skal være så tør, men snarere har en rest sødme.

I den situation er det bedst at lade vinen gære helt ud og derefter (efter stabilisator og clarifier) ​​tilsætte sukker til den helt rigtige sødme. Mange brugsanvisninger til kits indikerer typiske værdier (på et hydrometer) for forskellige typer af vin. Hvis ikke – så har du nogle typiske værdier her:
Tør bordvin (matvin): -5 til 0
Medium tørre bordvine (mange tyske hvid for eksempel): 0 til 2
Sød bordvin (Sauternes, nogle tyske hvidvine, osv.): 2 til 5
Dessert (stærk vin og portvin Vermouth): 10 til 25
________________________________________
Den bedste måde at skrive søde, er at tage lidt ad gangen og prøve på en lille mængde vin, før man chaptalised hele vinen. Men for at forkorte processen en smule, kan du sigter direkte (på hele vinen) på den nederste del af intervallerne ovenfor. Hvis du har en vin, der er blevet meget tør

ADVARSEL: Hvis du hælder for meget sukker i, er der ingen vej tilbage (godt, der er nogle tricks, du kan bruge, men de arbejder kun moderat, så det er bedst ikke at lave fejl på hele vinen).                          

Her er den formel, du skal beregne sukkertilsætningen med:

En enhed stigning på dit hydrometer = 2,5 gram sukker pr. 1-liter
(Bemærk – skalaen på mange hydrometre er inddelt med en linje for hver to enheder – Check grundigt først)
________________________________________
Eksempel:

Hvis din Vermouth færdig på -4, er det for tørt (men prøv ikke at stoppe den før, så vil du få mindre alkohol!). Start med at sigte  direkte på +10 (se tabel ovenfor) og derefter tilføje lidt sukker ad gangen, indtil du er tilfreds.

Fra -4 til +10, er der 14 enheder. Hvis du har omkring 20 liter, skal du tilføje:
20 x 2,5 x 14 gram = 700 gram

I fase to, når du er kommet til +10, og skal til at finjustere kan det være en god ting at prøve med max. 2-3 enheder ad gangen. To enheder er 20 x 2,5 x 2 = 100 gram ad gangen. Bland godt og vent et øjeblik, fordi sødmen til tider kommer med lidt forsinkelse.

Dette indlæg blev udgivet i Oechslevægt / Hydrometer. Bogmærk permalinket.