Tricks hvis vinen er for sød

Tricks hvis vinen er for sød
Først – lad os slå én ting fast – der findes ingen “anti-sukker”. Ethvert trick du kan gøre for at hjælpe dig med at få en vin, der virker mindre sød, har bivirkninger, som ikke er meget ønskeligt. Derfor kan man kun bruge disse tricks til mindre justeringer.
Vinen fortyndes
Hvis du fortynder vinen med vand, vil den blive mindre sød. Problemet er, at du samtidig udvander både krop og alkohol indhold. Dette trick virker bedst på hvide vine, fordi de ofte har lavere i alkohol % og ikke så megen fylde.

 
Tommelfingerregel: Fortynding er ikke røde vine.

 
Fortynd cirka 25 liter hvidvin med maksimum 4 liter vand. Hvis vi antager, at du har en let sødlig hvidvin, der har en Oechsleværdi på +5 – så vil du få en ny værdi efter fortynding på 4,2. Du har altså kun reduceret med en enhed – men det er bedre end at gøre ingenting, og du kan kombinere med andre tricks nedenfor.

 
Fortynding virker bedst på meget søde vine. Årsagen er, at siden du bruger vand til at fortynde med (hydrometer værdi nul) udvanding fungerer bedre jo længere fra nul, din vin er, når du starter.

 
Du kan også fortynde med en anden lignende, men meget tør vin. I dette tilfælde er der ikke rigtig en øvre grænse for, hvor meget du kan fortynde.
________________________________________

Stigende surhedsgrad i vin
Jo mere syre du har i en væske, jo mere “chokeret” bliver smagsløgene, og det betyder, at de ikke genkender den mere sarte smag af sukker. Dette trick kan kun anvende op til et vist punkt …

 
Tommelfingerregler:
Tynde rødvin (billige vin kit) – det betyder ikke så meget.
Fyldig rødvin (vores ting selvfølgelig): Du kan muligvis strække det til en tilsætning på 0,2-0,4 gram citronsyre ekstra pr. liter.

 
Hvidvin: Tåler en smule mere, så prøv 0,3 til 0,6 g. / liter.
Brug citronsyre, bland godt i en lille mængde vin først og derefter tilføjes i mange små step.

Husk, der findes ikke er nogen “anti-syre” (OK, kan du tilføje kalk, men så er der høj risiko for andre uønskede smagsindtryk – Du skal KUN bruge dette trick, hvis det er ABSOLUT nødvendigt). Det er bedst at prøve blandingen på en liter vin først, indtil du er helt tilfreds – også gennemføre justeringen på hele kittet..

Dette indlæg blev udgivet i Om brygning med vinsæt. Bogmærk permalinket.