Oechslevagtens/Hydrometerets forskellige fejl – Værd at holde øje med

Oechslevagtens/Hydrometerets forskellige fejl – Værd at holde øje med
 
Der er mange kilder til fejl når du bruger et hydrometer til at bestemme alkoholindholdet, sukkerindhold osv. på dit vinkit, turbo gær gæring, Ølbryg osv. – og det gælder såvel billige hydrometre som professionel meter.
________________________________________
Temperatur fejl
Den samme væske (vin, øl, mask) vil vise forskellige værdier ved forskellige temperaturer. Jo højere temperatur, jo lavere værdi viser dit hydrometer (fordi en varmere væske får lavere vægtfylde). Derfor har flydevægte og lignende instrumenter altid angivet hvilken temperatur de er lavet til at måle ved. Mest almindelige er 20 grader C, men der findes også til 15 gr. C og andre værdier – kontroller det der står med småt på din skala!

Hvis du har en væske ved 25 grader, får du den forkerte værdi for et 20-graders hydrometer. Du kan derefter beregne, hvor meget fejlen er, og rette den, eller lad væsken køle ned til rette temperatur. I begge tilfælde skal du naturligvis bruge et nøjagtigt termometer, og det er ikke let at finde. Heldigvis er der nemmere måder. Alt om det her.
________________________________________
Skalaen er flyttet
Når de fremstiller hydrometre, især de billigere, kan skalarene været indsat i en lidt forkert position – for højt eller for lavt. Et dyrere hydrometer er kalibreret helt præcist før det forlader fabrikken, og de unøjagtige kasseres.
Skalaen kan også flytte sig efter at hydrometeret er produceret, hvis det ikke er korrekt fastgjort, og så hjælper fabrikkens kalibrering selvfølgelig ikke.
Det er nemt at udføre kalibrering af disse (lineær) problemer, temperatur fejl, skala forskydning, osv. – du kan kalibrere alle problemer væk på én gang med et simpelt trick. Se her hvordan det skal gøres.
________________________________________
Forvrænget skala
Når man fremstiller billige hydrometre, er det ikke usædvanligt at kopiere skalaen på en fotokopimaskine fra, i bedste fald en master, i værste fald, noget foreksempel fra en tidligere produktion. I sådanne tilfælde kan du få en krympning / strækning af skalaen og så vil det være vanskeligt. Det er muligt at rette op med vores kalibrering, så det også kan bruges. Men det er en smule besværligt (vi er nødt til at kalibrere to punkter på skalaen og beregn hver værdi). Heldigvis, er denne fejl normalt ikke så stor så det har noget at sige, så vi ignorerer det her – men for den matematisk lærde, kan alt korrigeres væk.

Dette indlæg blev udgivet i Oechslevægt / Hydrometer. Bogmærk permalinket.