Sådan kan du gøre lidt ekstra ved dit vinsæt

Hvis du ønsker at hæve oplevelsen af dit DOC’s vinsæt, er her et par tips som kan være interessante.

Tips nr. 1

DOC’s vinsæt kan for nogen godt mangle lidt bid og eftersmag. Dette skyldes at druekoncentraten er pasteuriseret og IKKE svovlet for at konservere den.
Pasteuriseringen har den omkostning, at en del af tanninen mister sin kraft, og derfor hjælper det helt fantastisk at tilsætte ca. 6 gram Tanno Rouge til rødvins sættene og Tanno Blanc til hvidvins sættene. Tanninen skal tilsættes inden gæren tilsættes.
Derudover kan de fleste af rødvinene godt tåle at få tilsat 1-1,5 kg. ekstra sukker på fjerde dagen, dette øger alkohol procenten til ca. 15%, hvor alkoholen hjælper med til at bære smagen i vinen.
For at give et ekstra element til kompleksiteten i vinen, kan det også være en god ide at tilsætte 60 gram ekstra egespån under gæringen, og hvis man ønsker mere fadlagrings smag, kan man efterfølgende tilsætte 60 gram egespån under klaringen, og lade vinen stå til klaring indtil den har den smagsprofil man ønsker.

Tips nr. 2

Ønsker du at tilføre en sødmefyldt rundhed til dit vinsæt, kan du tilsætte en håndfuld rosiner, som lige er blevet overhældt med kogende vand, for at fjerne eventuelle bakterier, hæld både vand og rosiner i gærtanken, som en del af det vand der skal bruges til at fortynde vinsættet. Der er også oplevet gode resultater ved tilsætning af et par friske valnødder, med den grønne skrald, dette giver en rundhed, fylde og kompleks tanin smag, husk at disse også skal overhældes med kogende vand for desinficering.

Dette indlæg blev udgivet i Om brygning med vinsæt. Bogmærk permalinket.