Sådan brygger man med vinsæt

Instruktioner trin for trin

Her er en “standard” manual for vin kit. Manualen er til et 7-dages vin kit kendt som en “dunk-vin”, hvor sukkeret allerede er inkluderet.

For andre typer vinsæt må der modificeres lidt på instrukserne: længere gæringstid for en stærkvin for eksempel, og tilsætning af sukker (for at få højere alkohol).

Start

A. Først rengøres og steriliseres alt udstyr med brygrens og skylles grundigt bagefter. almindelige Rengøringsmidler, opvaskemiddel etc., er ikke tilstrækkelige sterilisering i denne sag.

B. Hæld druekoncentratet i din gæringsstank og fyld op til 23 liter i alt (for bordvin 10-13% alkohol) med lunkent vand (kan tappes fra hanen), ideel temperatur 25-30 grader. For stærkvin (Vermouth, osv.): tilsæt op til 20 liter nu, og efter 2 dages gæring, blandes 3 liter lunkent vand med 1,5 kg sukker og hældes i. Bland godt og kontrollere startværdien med en Hydrometer (Öechslevægt). Du kan springe hydrometer læsning over, men det er godt at have, til fejlfinding, beregning af alkohol, osv.

C. Tjek at temperaturen af vinsættet er under 30 grader. Drys derefter indholdet af posen 1 (vin gær) jævnt over overfladen (for at undgå klumper), lad stå i 15 minutter, hvorefter der blands godt.

D. Montér gærrør med lidt vand i og lad vinsættet gære ved stuetemperatur, 20-25 grader er bedst. Lavere temperaturer kan øge gæring tiden.
Placer gæringstanken (helst en gæringsspand) højt evt. på en stol eller lign., for at lette overførsel senere. Vælg altid et sikkert sted, da det kan lække, skumme over etc.. Gæringen bør begynde indenfor 24 timer (skum på overfladen og bobler i gærrøret).

Gæring – 5-6 dage (stærkvin: 10-12 dage)

Lad vinen gære ved 20-25 grader. Hvis du laver en stærkvin så tilsæt resten af sukkeret + vand efter to dages gæring (jf. punkt B ovenfor).

Efter gæring – Omstikning

Sørg for, at gæringen er helt overstået – ingen synlig aktivitet, samme Hydrometermåling flere på hinanden følgende dage (under nul – sort eller rød skala), og vinen skal smage tør (ikke sød).

Når du er helt sikker på, at gæringen er overstået.

BEMÆRK: hydrometer målingen kan du bruge til at beregne alkohol % med, så skriv din slutværdi ned og sæt i formlerne for alkohol beregning (du tog vel en udgangspunkt værdi ved begyndelsen ….).

A. Tap vinen om med hævert til en anden rengjort og steriliseret beholdere, så du slippe af med sedimentet (bundfaldet). En ekstra gærspand er god at have her.

B. Smag på vinen for at kontrollere, at den ikke er sød. Hvis din vin er tør, er det nu tid til at hælde pose 2 (gærstop) i. Ryst derefter kulsyren ud. Ryst kraftigt i flere minuter. Lad vin hvile en times tid og gentag kolsyreproceduren igen. Klaringen vil kun fungere optimalt, hvis alt kuldioxiden er rystet ud, så gentag processen flere gange til der ikke dannes tryk længere.

Direkte derefter – Klaring

A. Når alt kuldioxiden er væk: Tilføj brev 3 (klaring A) og bland i 30 sekunder. Lad det stå mindst 3 timer, eller hvis du kan, indtil næste dag.

B. Efter 3-24 timer: Tilføj posen 4 (klaring  B) og omrør forsigtigt i 30 sekunder. Du bør forsigtigt røre bundfaldet op. Du må ikke omstikke mellem klaring A og B eller forsøge at ryste mere kuldioxid ud.

C. Lad vinen stå til klaring i 24-48 timer (gerne op til 1 uge). I isolerede tilfælde, tager det længere tid.

Efter klaring – Tid til aftapning

Når din vin er krystalklar, omstikkes den til en anden ren og steriliseret beholder, så du slippe af med bundfaldet.

Nu kan du tappe vinen på flasker med din hævert

Færdig!

Dette indlæg blev udgivet i Instruktion trin for trin. Bogmærk permalinket.