Engelsk Cider

Engelsk Cider (25 liter)

10 kg. Æble eller 12 kg. Pære

16-18 liter vand

3,5 – 4,5 kg. Sukker

1 brev Pektolase enzym

1 brev Cidergær/sweetner

  1. Rens frugten, skær den i små stykker (5 – 15 mm.). Mos bær og bløde frugter, men undgå at knuse kærnerne
  2. Hæld ca. 10 l. kogende vand i din gærspand. Tilsæt sukker og rør rundt til alt sukker er opløst. Tilsæt frugten og rør igen. Tilsæt derefter (VIGTIGT AT DET SKER EFTER FRUGTEN) Pektolase enzym rør om og lad stå i 3 timer.
  3. Fyld op med koldt vand til 23 liter totalt.
  4. Kontroller væsketemperaturen. Når den er højst 25 grader, tilsæt Cidergær/Sweetner. Sæt låget på gærspanden og monter gærrør. Husk fyld gærrør halvt med vand.

Gæring 2-3 uger (gerne længere)

Efter ca. 2-3 uger ved 17-25 grader er gæringen overstået. Kontroller at der ikke længere ligger skum på overfladen og at der ikke kommer andet end nogle enkelte bobler i  gærrøret med meget store mellemrum. Er du i tvivl, så bør du vente nogle ekstra dage inden du fortsætter.

Flaskning af Cider

For at få brus i cideren skal du lave en sekundær fermentering (gæring), til det skal du bruge lidt almindeligt sukker. For ikkr at få for stort tryk i flaskerne skal du overholde nedenstående sukkermængder.

1005-1010 Oechsle:

33 cl.  3 gram

50 cl.  (0,5 liter)  4,5 gram

75 cl. (0,75 liter)  6,5-7 gram

1010-1015 Oechsle:

33 cl.  2 gram

50 cl.  (0,5 liter)  3 gram

75 cl. (0,75 liter)  4,5 gram

Ønsker du klarere Cider og mindre bundfald i flaskerne?

Naturgæret Cider giver uvægerligt bundfald i flaskerne, da sukkeret omdannes af gær under den sekundære fermentering. Hvis du ønsker at minimere bundfaldet og få klarere Cider, så er der nogle forskellige kneb. Et af disse er meget nemt at gøre som hjemmebrygger. Det kræver et gammelt køleskab og en ekstra gæringstank.

Når Cideren er gæret færdigt, omstikkes omstikkes Cideren til en ren og desinficeret gærtank/spand. Spanden stilles i køleskabet 2-4 dage, kan også stå længere. Når det er ved at være tid til tapning, tages spanden forsigtigt ud dagen før tapningen skal foregå (for at temperaturen kan stige til ca. 18-22 grader igen). Stil den der hvor tapningen skal foregå (for at bundfaldet ikke bliver rusket op en gang til ved flytning). Bruger du spand med taphane, placerer du en 1-1,5 cm. liste under spanden ved hanen, og bruger du hævert lægger du pinden under spanden på bagsiden.  Herved sikrer du dig mod at få bundfald med når du tapper.

Bruger du hævert til tapning, anbringer du hæverten, der hvor spanden er løftet op med listen, altså modsat af hvor bundfaldet ligger.

Ved 0,5 liter flasker kommer du en god teskefuld sukker i hver rengjorte og steriliserede flaske. Hvis du bruger flaskefylder, er det næste trin enkelt. Du fylder Cider i flasken, til det når den nederste kant af vulsten på halsen, og løfter fylderen op så ventilen lukker, så passer mængden, som den skal. Bruger du ikke flaskefylder, så fylder du til ca. 5 cm. fra kanten.  Herefter sætter du kapslen på og vender flasken en gang på hovedet, så sukkeret opløses.

Flaskerne stilles et sted ved stuetemperatur i 5-8 dage, og derefter koldt til de skal drikkes.

Dette indlæg blev udgivet i Opskrifter på hjemmelavet vin. Bogmærk permalinket.