Nebbiolo

Nebbiolo

 Nebbiolo er druen, Barolo er vinen. Begge har sin oprindelse i bjergene i Piemonte. Druen har været dyrket her siden oldtiden, et faktum der understøttes af, at man har fundet fossile druefrø fra så langt tilbage som 700 f.Kr..

I historisk tid, før 1800-tallet – var kvaliteten temmelig dårlig. Vinen gærede ikke altid ordentligt ud og fik en svag restsødme.

I 1800-tallet gennemførtes fundamentale ændring i metoderne i produktionen og det resulterede i en række vine af meget høj kvalitet.

Nebbiolo er basen for de store Barolo vine, Barbaresco vine og andre italienske super-vine.

Nebbiolo druen er sort-violet og et kendetegn er at der på overfladen er dækket med et tykt lag af en slags voks af samme type som findes på mange frugter. Den grå overflade, der resultatet ligner tåge, der kondenserer på druerne, en af ​​mange forklaringer på det navn druen har fået (Nebbiolo betyder “fra tågen” på Italiensk).

Man har forsøgt, uden held, til at dyrke Nebbiolo i andre dele af verden. Men Piemonte er druens hjem og det ser ud som om det kun er her, den ønsker at vokse.

Vinen er en dyb rød, næsten rubinrød i farve. Det er en meget fyldig vin, med smag af stikkelsbær og violer og endda indslag af lakrids. Den får ofte en styrke på op til 14% eller mere, god syre og høj tannin. Det betyder obligatorisk lagring i mindst 3-4 år, og levetiden kan være op til 20-30 år. Lagringen sker i egetræsfade for at tilføje yderligere kompleksitet og subtile smags nuancer

Dette indlæg blev udgivet i Druesorter. Bogmærk permalinket.