Tapning af øl på flaske

Tapning af øl på flaske

At komme øllet på flaske er måden at gøre det muligt at medbringe sin gode øl, uanset hvor man skal hen.

Jeg får mange spørgsmål om flaskning af øllet, og lige så mange gode tilbagemeldinger. De gode råd vil jeg her samle, så alle kan få glæde af dem i den udstrækning man ønsker det.

Hvad skal man bruge til den sekundære fermentering:

Der er mange diskussioner om, hvad man skal bruge til at danne kulsyre under den sekundære fermentering. Nogle sværger til Dextose andre til Carbonerings drops. Min erfaring er, at man får det samme resultat ved at bruge ganske almindeligt sukker nede fra Fakta, Aldi eller Lidl. Den eneste ulempe er, at det er meget billigere.

Når du bruger almindeligt sukker, skal du bruge til:

1005-1010 Oechsle:

33 cl.  3 gram

50 cl.  (0,5 liter)  4,5 gram

75 cl. (0,75 liter)  6,5-7 gram

1010-1015 Oechsle:

33 cl.  2 gram

50 cl.  (0,5 liter)  3 gram

75 cl. (0,75 liter)  4,5 gram

Ønsker du klarere øl og mindre bundfald i flaskerne?

Naturgæret øl giver uvægerligt bundfald i flaskerne, da sukkeret omdannes af gær under den sekundære fermentering. Hvis du ønsker at minimere bundfaldet og få klarere øl, så er der nogle forskellige kneb. Et af disse er meget nemt at gøre som hjemmebrygger. Det kræver et gammelt køleskab og en ekstra gæringstank.

Efter 7-10 dage omstikkes øllet til en ren og desinficeret gærtank/spand. Spanden stilles i køleskabet 2-4 dage, kan også stå længere. Når det er ved at være tid til tapning, tages spanden forsigtigt ud dagen før tapningen skal foregå (for at temperaturen kan stige til ca. 18-22 grader igen). Stil den der hvor tapningen skal foregå (for at bundfaldet ikke bliver rusket op en gang til ved flytning). Bruger du spand med taphane, placerer du en 1-1,5 cm. liste under spanden ved hanen, og bruger du hævert lægger du pinden under spanden på bagsiden.  Herved sikrer du dig mod at få bundfald med når du tapper.

Bruger du hævert til tapning, anbringer du hæverten, der hvor spanden er løftet op med listen, altså modsat af hvor bundfaldet ligger.

Ved 0,5 liter flasker kommer du en god teske fuld sukker i hver rengjorte og steriliserede flaske. Hvis du bruger flaskefylder, er det næste trin enkelt. Du fylder øl i flasken, til det når den nederste kant af vulsten på halsen, og løfter fylderen op så ventilen lukker, så passer mængden, som den skal. Bruger du ikke flaskefylder, så fylder du til ca. 5 cm. fra kanten.  Herefter sætter du kapslen på og vender flasken en gang på hovedet, så sukkeret opløses.

Flaskerne stilles et sted ved stuetemperatur i 5-8 dage, og derefter koldt til de skal drikkes.

Kan du vente, så bliver øllet bedre med tiden og lagringstid på 2-6 måneder gør virkeligt noget godt ved øllet.

Dette indlæg blev udgivet i Hvordan man brygger med ølsæt, Klaring. Bogmærk permalinket.