Opskrift til Gærsæt til egne frugter

Start

 1. Vælg din opskrift
 2. Desinficer alle tingene der kommer i kontakt med vinen( brygspande/balloner, røreskeer, gærrør osv.) Det er ikke nok at bruge kogt vand da det ikke slår svampesporer ihjel.
 3. Rens frugten, fjern stilkene og skær den i mindre stykker. Mos bær og bløde frugter, men undgå at knuse kærnerne
 4. Som udgangspunkt giver sukkeret i frugten ca. 4-5% alkohol, ønskes der højere % skal der tilsættes sukker. 1 kg. sukker giver ca.2 1/2 %, sukkeret opløses i det kogende vand
 5. Kom frugten i en gærspand og hæld ca. 4 l. kogende vand, hvori du har opløst sukkermængden ifølge opskriften, over frugten i gærspanden, og rør rundt. Fyld op med koldt vand til 23 liter totalt, og tilsæt derefter (VIGTIGT AT DET SKER EFTER FRUGTEN) pose nr. 1e (enzym) rør om og lad stå i 1/2 til 1 time.
 6. Kontroller væsketemperaturen. Når den er højst 25 grader, tilsæt pose nr. 1 (vingær med næring) og pose 1c (Citronsyre). Tilsæt derefter pose 1d (bentonit) som hjælper med klaring af lyse vine.
 7. Sæt låget på gærspanden og monter gærrør. Husk fyld gærrør halvt med vand.
 8. Hvis du brygger på røde frilands druer, altså rigtige vin vindruer, skal du efter 3-4 dages massegæring filtrere frugten fra. Spise vindruer og druer fra drivhus samt alt anden frugt skal blive på i hele gæringsperioden.
 9. Ved rigtige vin vindruer: Først føres væsken over i et andet gæringskar, og derefter hældes resten op i en saftsi eller frugtpresse, og den sidste saft vrides eller presses ud af frugtpulpen.
 10. Sæt igen låget på gæringskarret og monter gærrør. Husk gærrør skal være halvt fyldt med vand.

Gæring 3-4 uger

Efter ca. 3-4 uger ved stuetemperatur (20-25 grader), er gæringen overstået. Kontroller at der ikke længere ligger skum på overfladen og at vandet i gærrøret står lige i gærrøret. Er du i tvivl, så bør du vente nogle ekstra dage inden du fortsætter.

Gærstop og klaring

 1. Kontroller først at vinen ikke er for sød. Nemmest med et hydrometer som skal vise +/- 0 eller under altså minus.  Hvis du ikke har et Hydrometer kan du smage på vinen, den bør ikke smage sødt. Er du i tvivl så vent et par dage inden du tilsætter gærstop.
 2. Efter gæringen skal du si frugten fra til ny ren gærspand, brug først en hævert til den tynde væske og derefter en frugtpresse, mæskepose eller egnet si for at presse den sidste saft ud af frugten. Tilsæt derefter pose 2 (gærstop). Rør om eller ryst til alt kulsyren er ude af vinen. Gentag rystningen 2-3 gange med nogle minutters mellemrum. Det er vigtigt at alt kulsyren er ude af vinen, da du ellers kan få problemer med klaringen.
 3. Tilsæt pose nr. 3 (klaring A). Bland godt og lad vinen stå til dagen efter. Ønsker du ikke at bruge klaring skal du blot lade vinen stå til den klare af sig selv, jo koldere den står des hurtigere går det.

Efter 1 dag: Klaring B

 1. Næste dag, tilsæt pose nr.4 (klaring B), ryst beholderen forsigtigt eller rør om i ca. 15 sek. men ikke længere. Lad vinen stå i bordhøjde for senere omtapning og gerne koldt. ADVARSEL: forsøg IKKE at ryste mere kulsyre ud efter tilsætning af pose B. Det kan gøre at klaring vil tage meget lang tid.

Tap om og kom på flasker

 1. Tap evt.vinen om til en anden beholder(en ekstra gærspand f.eks.) så det sidste bundfald bliver i det gamle gærkar. Efter omtapning rystes nøje den sidste kulsyre ud af vinen.

Vil du have vinen sødere tilsættes sukker efter smag. Nu er vinen klar til at komme på flasker.

Vinen skal stå til modning i ca.et halvt år og bliver derefter bare bedre og bedre.

 

Æble:

13 kg.  Æbler

500 gr. Hybenskald (skåret i mindre stykker, uden kerner)

5 kg. Sukker

 

Pære:

13 kg. Pære

6 kg. Sukker

 

Jordbær:

8 kg. Jordbær

6 kg. Sukker

 

Hindbær:

10 kg. Hindbær (skovhindbær giver mest smag)

6 kg. Sukker

 

Brumbær:

10 kg. Brombær (gerne overmodne)

6 kg. Sukker

 

Kirsebær:

8 kg. Kirsebær

6 kg. Sukker

 

Blåbær/Tranebær:

6 kg. Blåbær

4 kg. Tranebær

6 kg. Sukker

 

Hyldeblomst:

2-3 liter Hyldeblomster (let presset, UDEN stilke)

1 kg. Rosiner

Saften af 4 citroner

6 kg. Sukker

 

Hyldebær:

6 kg. Hyldebær ( gerne men en anden frugt i da det ellers bliver for kraftigt i smagen)

Saften af 3 citroner

6 kg. Sukker

 

Stikkelsbær:

7 kg.  Stikkelsbær

6 kg.  Sukker

Solbær/Ribs:

3 kg. Ribs

3 kg. Solbær

6 kg. sukker

 

Slåen:

6 kg Slåen (skal have fået frost ellers frys og tø op)

6 kg. Sukker

 

Blommer:

10 kg. Blommer (delt kom de hele kernerne ved da det giver en fin mandelsmag)

6 kg. Sukker

 

Vindruer:

10 kg. Vindruer ( mos dem let)

4,5 kg. Sukker

 

Hyben:

7 kg. Hybenskal (skåret i mindre stykker, u. kerner)

Saften fra 3 citroner

6 kg. Sukker

 

Birkesaft:

18 l. Birkesaft (se neden for)

1 kg. Rosiner

Saften af 8 citroner

5,5 kg. Sukker

 

Efter løvspring: bor et lille hul, ca. 2-3 cm. Dybt i en Birke stamme. Kom en slange i hullet og lad den anden ende gå ned i en 5 l. dunk. Du skal tætne åbningen i dunken rundt om slangen så der ekke kommer dyr ned i dunken.  Tag max. 5 liter saft fra hvert træ. Luk hullet i træet med en træpløk eller en prop efter tapning

 

Mælkebøtte:

10-15 liter Mælkebøtteblomster (den gule del)

Saften fra 6 citroner

2 kg. Rosiner

5,5 kg. sukker

Dette indlæg blev udgivet i Opskrifter på hjemmelavet vin, Opskrifter/brugervejledninger. Bogmærk permalinket.