Brygningsinstruktion til Coopers ølsæt
VIGTIGT:
Den optimale temperatur under gæringsprocessen er mellem 19 og 25 grader C. og ALDRIG over 30 grader C.
For at få hurtigt gang i gæringsprocessen, bør blandingens temperatur ligge mellem 19 og 25 grader C. når gæren tilsættes.
Hvad skal du bruge:
Ølkoncentrat, gær og sukker eller frysetørret maltekstrakt.
Udrustning:
30 – 33 L. gærkar, gærrør, Hævert, kapsler, Kapselapparat, Termometer, Ølflasker, evt. Etiketter, og et tempereret lokale 19-25 grader c..
Rengøring og Sterilisering:
Gærbeholder, brygudstyr og flasker skal rengøres godt og desinficeres (Vi anbefaler at bruge VWP Brygrens). Efter rengøring skylles tingene omhyggeligt i varmt vand og lufttørres.
OBS. Hvis du skyller flaskerne med varmt vand når du tømmer dem, så er de lettere at rengøre og sterilisere når du skal bruge dem igen.
Brygprocedure:
Når gæringsbeholder og remedier er rengjort og steriliseret. Stiller du dåsen med maltekstrakt i en gryde med varmt vand i ca. 10 min. (vandet skal være næsten på kogepunktet). For at gøre indholdet mere tyndt flydende.
Hæld dåsens indhold, sammen med 1 kg. sukker eller frysetørret maltekstrakt, i gærbeholderen sammen med 4 liter kogende vand (brug vandet til at skylle det sidste maltekstrakt ud af dåsen). Rør godt om med en steriliseret ske. Til maltekstrakt og sukker er godt opløst.
Tilsæt 18 liter koldt/tempereret vand, så sluttemperaturen ligger mellem 19 og 25 grader C.
Når temperaturen er mellem 19 og 25 grader C. kan du tilsætte gæren fra posen, der lå under plastdækslet.
Sæt låget på gærbeholderen og vær opmærksom på at låget slutter tæt. Sæt gærrøret på (husk at fylde det halvt med vand).
Gæring:
Når gæringen starter, bliver blandingen dækket af skum. Gæringen er overstået når skummet er forsvundet og har efterladt et tyndt overfladelag på øllet.
Gæringen tager normalt 6-7 dage, hvis man har haft en temperatur over 24 grader. Og kan tage lidt længere tid, hvis temperaturen har været lavere.
Det er vigtigt at ølleter ordentligt udgæret. Bruger du en Oechslevægt/et Hydrometer, skal værdien ligge fast på 1004 Oechsle.
Tapning på flaske:
Nu skal øllet tappes på flaske. Tilsæt 3 gram sukker pr. 33 cl. (i hver alm. Ølflaske). Alternativt kan du omtappe øllet til en ren gæringsbeholder med en hævert. Opløse ca. 7 gram sukker pr. liter øl. (eks. 23 liter = 161 gram sukker) i ca 3 dl. Vand og hæld dette i beholderen. Rør godt rundt.
ADVARSET: For meget sukker kan få flaskerne til at eksplodere
Med Hævert tapper du øllet fra gærbeholderen til flaskerne. Fyld flaskerne til ca. 50 mm. fra toppen. Hold flaskerne lidt skråt, så skummer det ikke så meget.
Hævertslangen bør ikke komme tættere end 25 mm. på bunden af gærbeholderen. For ikke at røre bundfaldet op og sikre at så lidt som muligt kommer med over i flaskerne. Sæt kapsler på alle flaskerne og vend hver flaske 4 gange rundt, for at sukkeret med øllet. Sæt etiket på og mærk med type og dato.
Opbevaring og konsumering:
Flaskerne skal opbevares stående ved sturtemperatur i mindst 14 dage, for at muliggøre en gæringsproces, der omdanner det tilsatte sukker til kulsyre.
Efter 14 dage er øllet færdigt og klart til konsumering. Der dannes en lille smule bundfald af gær i flaskerne og ved køling af øllen i køleskab kan øllet blive uklart. DETTE ER ALMINDELIGT FOR NATURLIGT BRYGGET ØL.
ADVARSEL: Vær opmærkosm på at dette produkt ikke må anvendes i kommercielt øjemed.
TIPS TIL HJEMMEBRYGGEREN
Temperatur: Den almindeligeste årsag til at en bryg mislykkes er fordi bryggen har været opbedaret ved forkert temperatur. For at holde konstant temperatur, i koldt vejr, kan et varmebælte eller en akvarievarmer være en god løsning. Husk akvarievarmeren skal være rengjort og steriliseret inden brug.
Gæring: En stærk plastikspand eller vinballon på 30-33 liter kan bruges
Infektion: Det er VIGTIGT at komme gæren i Masken hurtigst muligt. Fordi Masken ellers meget hurtigt bliver inficeret.
Almindelige fejl:
Øllet har for meget kulsyre: Enten er der tilsat for meget sukker til flaskerne eller også har øllet ikke været gæret færdigt.
Mangel på skum: – Der er tilsat for meget vand, hvilket giver en tynd og karakterløs øl. – Øllet har gæret for længe. – Har du skummet det skum af som opstod under gæringen vil dette have indflydelse på hvor meget din øl skummer.
Hvid hinde på toppen af den færdiggærede øl: Bryggen er blevet inficeret, på grund af at den har stået for længe. Det er vigtigt at øllen tappes på flaske eller fad så snart den er gæret færdigt. Og det dælder om at få gæringen startet så hurtigt som muligt efter masken er blandet.